9 augusti 2008

russinbröd

Jag vill kunna baka på samma sätt som jag lagar mat - på känsla. Man tar lite vad man har, inga exakta mått och det tar så lång tid som det tar att bli klart. Tyvärr kräver bakning en del kemi - ingrediensernas proportioner mot varandra kan spela stor roll. Därför har jag inspirerats av en del olika källor när detta bröd blev till. Riddarbageriet står för de passerade russinen, Rebecca står för mängden jäst och salt och Martin står för allmän inspiration vad gäller bakning. Sedan ska man ju inte glömma att tacka mamma också som faktiskt födde mig :)


en större limpa/två små limpor


Skålla
1dl rågkross
1 dl kruskakli
2 dl havregryn
3 dl kokande vatten

Blötlägg
1 dl russin (ungefär)
1 dl kokande vatten

1/4 pkt jäst
2 dl vatten
500g vetemjöl

1 msk salt.
  1. Skålla grynen och låt stå tills det når rumstemperatur.
  2. Blötlägg även russinen samtidigt. När skållningen börjar bli färdig mixa russinen med blötläggningsvätskan till en homogen smet.
  3. Rör ut jästen i russinsmeten och spä sedan på med vatten. Rör ner skållningen och mjölet.
  4. Arbeta degen 10 min i en hushållsassistent.
  5. Låt den sedan vila några minuter.
  6. Tillsätt saltet och kör sedan degen ytterligare 5-7 minuter.
  7. Låt degen jäsa 2 timmar under bakduk.
  8. Forma på valfritt sätt (jag använde en rund sockerkaksform).
  9. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en långpanna på nedersta valsen och sedan en plåt i mitten.
  10. Sätt in brödet, häll en halv dl vatten i långpannan.
  11. Släpp ut ångan efter 5 minuter och sänk värmen till 200 grader.
  12. Brödet är klart när det är 96-98 grader i mitten.

Inga kommentarer: