en större limpa/två små limpor
Skålla
1dl rågkross
1 dl kruskakli
2 dl havregryn
3 dl kokande vatten
Blötlägg
1 dl russin (ungefär)
1 dl kokande vatten
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
500g vetemjöl
1 msk salt.
- Skålla grynen och låt stå tills det når rumstemperatur.
- Blötlägg även russinen samtidigt. När skållningen börjar bli färdig mixa russinen med blötläggningsvätskan till en homogen smet.
- Rör ut jästen i russinsmeten och spä sedan på med vatten. Rör ner skållningen och mjölet.
- Arbeta degen 10 min i en hushållsassistent.
- Låt den sedan vila några minuter.
- Tillsätt saltet och kör sedan degen ytterligare 5-7 minuter.
- Låt degen jäsa 2 timmar under bakduk.
- Forma på valfritt sätt (jag använde en rund sockerkaksform).
- Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en långpanna på nedersta valsen och sedan en plåt i mitten.
- Sätt in brödet, häll en halv dl vatten i långpannan.
- Släpp ut ångan efter 5 minuter och sänk värmen till 200 grader.
- Brödet är klart när det är 96-98 grader i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar