Jag försöker lära mig att baka surdegsbröd. Tröskeln är mycket hög eftersom att man inte kan spontanbaka iom surdegen och jästiderna är långa. Jag gillar inte när saker tar för lång tid. Att baka surdegsbröd blir därför inte bara att lära mig surdegens hemligheter utan även att öva mig på att ha tålamod - personlig utveckling alltså.
I förrgård påbörjade jag en vetesurdeg och en rågsurdeg. De ska ta fem repsektive tre dagar att väcka till liv. Igår levde de förfullt och idag kunde jag inte vänta mer, locken hade hoppat av två-tre gånger redan och vetesurdegen höll på att vandra iväg.
Jag ville kombinera båda surdegarna och fann ett recept på Pain de Martin, Martins stora ljusa bröd. Jag har gjort på samma sätt som Martin utom när jag i mitt försök att halvera receptet halverade allt utom surdegaran vilket resulterade i att jag efter 10 minuters knådning i maskin fick lägga till mer jäst, vatten och mjöl. Jag använde förövrigt oekologiskt vetemjöl då jag inte hittade kornmalt och nyponmjöl på Konsum i Djurås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar