
en stor limpa
250 g blandad torkad frukt (icas)
kokande vatten
ljummet vatten
12,5 g jäst
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl (kommer inte ihåg exakt)
½ msk salt
en stor näve pecannötter
- Häll kokande vatten så att det täcker den torkade frukten. Låt stå några timmar så att fruken blir mjuk. (Jag lät det stå över natten.)
- Tag blötläggningsvattnet och fyll på med ljummet vatten så att det blir totalt 3 dl.
- Lös ut jästen i vattnet.
- Kör assistenten lägsta hastighet och tillsätt allt grahamsmjöl och sedan vetemjölet succesivt tills det blir "rätt" konsistens, kladdig men den ska hålla ihop till en deg. Kör maskinen i 8 min.
- Lät degen vila fem minuter.
- Kör maskinen 8 minuter till. Under tiden tillsätt salt, frukt och nötter.
- Låt degen jäsa 2 timmar.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbort och knåda den lätt.
- Mjöla en brödkorg i lagom storlek (ca 25 cm i diameter) och låt degen jäsa till dubbelstorlek i korgen.
- Värm ugnen till 275 grader med en långpanna i botten och en plåt i mitten.
- Vänd över degen på bakplåtspapper på till exempel en plåt eller stor skärbräda.
- För över bakplåtspapperet till den varma plåten i ugnen. Häll ½ dl vatten i långpannan i botten av ugnen. Sänk värmen till 225 grader.
- Brödet är färdigt när det är 98 grader i mitten.
- Låt brödet svalna på galler.
Mina katrinplommon mosades in i degen då jag tillsatte dem i början av andra knådomgången. Först blev jag besviken men insåg snart att degen fick en fin färg (mörkbrun). Enligt "reglerna" ska man nog tillsätta saltet i början och sedan frukt och nötter i slutet av andra knådomgången.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar