16 augusti 2008

frukt och pecannötbröd

Har tyvärr ingen bild på brödet men det såg ungefär ut som det nedan. Bilden är tagen på restaurangen Brown and Orange i New York. Det var en härlig frukost.

en stor limpa

250 g blandad torkad frukt (icas)
kokande vatten

ljummet vatten
12,5 g jäst

1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl (kommer inte ihåg exakt)

½ msk salt
en stor näve pecannötter
  1. Häll kokande vatten så att det täcker den torkade frukten. Låt stå några timmar så att fruken blir mjuk. (Jag lät det stå över natten.)
  2. Tag blötläggningsvattnet och fyll på med ljummet vatten så att det blir totalt 3 dl.
  3. Lös ut jästen i vattnet.
  4. Kör assistenten lägsta hastighet och tillsätt allt grahamsmjöl och sedan vetemjölet succesivt tills det blir "rätt" konsistens, kladdig men den ska hålla ihop till en deg. Kör maskinen i 8 min.
  5. Lät degen vila fem minuter.
  6. Kör maskinen 8 minuter till. Under tiden tillsätt salt, frukt och nötter.
  7. Låt degen jäsa 2 timmar.
  8. Häll ut degen på ett mjölat bakbort och knåda den lätt.
  9. Mjöla en brödkorg i lagom storlek (ca 25 cm i diameter) och låt degen jäsa till dubbelstorlek i korgen.
  10. Värm ugnen till 275 grader med en långpanna i botten och en plåt i mitten.
  11. Vänd över degen på bakplåtspapper på till exempel en plåt eller stor skärbräda.
  12. För över bakplåtspapperet till den varma plåten i ugnen. Häll ½ dl vatten i långpannan i botten av ugnen. Sänk värmen till 225 grader.
  13. Brödet är färdigt när det är 98 grader i mitten.
  14. Låt brödet svalna på galler.
Tips
Mina katrinplommon mosades in i degen då jag tillsatte dem i början av andra knådomgången. Först blev jag besviken men insåg snart att degen fick en fin färg (mörkbrun). Enligt "reglerna" ska man nog tillsätta saltet i början och sedan frukt och nötter i slutet av andra knådomgången.

Inga kommentarer: