1 dl rågkross
2 dl kruskakli
1 näve hel brödkummin (ca 1 msk)
3dl kokande vatten
1/4 pkt jäst
1/4 dl sirap
vetemjöl (ca 2-3dl)
½-1 msk salt
- Gör skållningen. Vänta tills den blivit ljummen.
- Rör ner jästen i skållningen, när den löst upp sig tillsätt sirappen.
- Sätt på assistenten på låg hasighet och tillsätt vetemjölet succesivt tills konsistensen blir lagom (degen är lös men inte klibbig).
- Arbeta degen i ca 10 minuter och låt den sedan vila i 5 min.
- Tillsätt saltet och arbeta degen på högre hasighet 5-8 minuter till.
- Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i en timme.
- Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lätt. Baka ut på valfritt sätt.
- Jäs i kylskåpet över natten.
- På morgonen sätt in brödet i en 200 grader var ugn.
- Brödet är klart när det är 98 grader i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar