30 augusti 2008

kumminbröd

skålla
1 dl rågkross
2 dl kruskakli
1 näve hel brödkummin (ca 1 msk)
3dl kokande vatten

1/4 pkt jäst
1/4 dl sirap
vetemjöl (ca 2-3dl)

½-1 msk salt

  1. Gör skållningen. Vänta tills den blivit ljummen.
  2. Rör ner jästen i skållningen, när den löst upp sig tillsätt sirappen.
  3. Sätt på assistenten på låg hasighet och tillsätt vetemjölet succesivt tills konsistensen blir lagom (degen är lös men inte klibbig).
  4. Arbeta degen i ca 10 minuter och låt den sedan vila i 5 min.
  5. Tillsätt saltet och arbeta degen på högre hasighet 5-8 minuter till.
  6. Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i en timme.
  7. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lätt. Baka ut på valfritt sätt.
  8. Jäs i kylskåpet över natten.
  9. På morgonen sätt in brödet i en 200 grader var ugn.
  10. Brödet är klart när det är 98 grader i mitten.

Inga kommentarer: