9 september 2008

russin och äppelbröd

skålla
100g hela linfrön + rågkross
1 dl kokande vatten

blötlägg
1 näve russin
kokande vatten så att det täcker russinen

fördeg
3g jäst
1,5 dl kallt vatten
100g vetemjöl

1 dl blötläggningsvatten från russinen
25g jäst
lite ljus sirap
rågsikt

2 små äpplen
två nävar salt

Dag 1, kväll:
  • Skålla, blötlägg och gör fördegen. Vänta några timmar (så långt tålamodet räcker).
Dag 2, morgon:
  • Lös ut jästen i vattnet och tillsätt skållningen och fördegen.
  • Knåda degen för hand samtidigt som du tillsätter rågsikten succesivt tills konsistensen blir lagom (degen är klibbig men håller ihop).

  • Tillsätt saltet, russinen och äpplena (Kan behövas mer mjöl då äpplen + russin tillför lite vätska).
  • Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i kylskåpet några timmar
Dag 2 eftermiddag:
  • Baka ut degen till valfri form och låt jäsa någon timme.
  • Långpanna i botten och galler i mitten av ugnen som är 275 grader.
  • Sätt in brödfromen, häll lite vatten i långpannan och sänk värmen till 225 grader.
  • Brödet är klart när det är 98 grader i mitten.

Inga kommentarer: