100g hela linfrön + rågkross
1 dl kokande vatten
blötlägg
1 näve russin
kokande vatten så att det täcker russinen
fördeg
3g jäst
1,5 dl kallt vatten
100g vetemjöl
1 dl blötläggningsvatten från russinen
25g jäst
lite ljus sirap
rågsikt
2 små äpplen
två nävar salt
Dag 1, kväll:
- Skålla, blötlägg och gör fördegen. Vänta några timmar (så långt tålamodet räcker).
- Lös ut jästen i vattnet och tillsätt skållningen och fördegen.
- Knåda degen för hand samtidigt som du tillsätter rågsikten succesivt tills konsistensen blir lagom (degen är klibbig men håller ihop).
- Tillsätt saltet, russinen och äpplena (Kan behövas mer mjöl då äpplen + russin tillför lite vätska).
- Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i kylskåpet några timmar
- Baka ut degen till valfri form och låt jäsa någon timme.
- Långpanna i botten och galler i mitten av ugnen som är 275 grader.
- Sätt in brödfromen, häll lite vatten i långpannan och sänk värmen till 225 grader.
- Brödet är klart när det är 98 grader i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar